Wat is een bewuste relatie?

relatietherapie Utrecht

We horen de termen ‘bewuste relatie’ of ‘consious relationship’ steeds vaker. Ik vind het als relatiecoach een prachtige ontwikkeling dat mensen meer bewust met hun relatie bezig gaan, maar wat wordt er nu precies bedoeld als mensen zeggen dat ze een bewuste relatie hebben?

In een bewuste relatie zijn beide partners bereid om te kijken naar hun eigen aandeel in de huidige dynamieken – en dan niet alleen op de laag van gedrag, maar juist in de diepte daarachter. Waar komt jouw gedrag vandaan? Wat maakt dat jij wordt getriggert en pijn ervaart bij (re)acties van de ander? En hoe kan jij zelf zorg dragen voor jouw pijn hierin?

In plaats van de ander verantwoordelijk te maken voor jouw geluk, neem je daar – in een bewuste relatie – in eerste instantie zélf de verantwoordelijkheid voor.

 

Een voorbeeld uit mijn praktijk:

Lena en Reza zijn 4 jaar samen, waarvan 2 jaar samenwonend. Elke ochtend als zij beneden komen, zet Lena een kop koffie voor hen beiden en ploft op de bank om rustig de dag te beginnen. Reza pakt eerst de vaatwasser zuchtend uit. Hij baalt ervan dat hij altijd degene is die die vaatwasser uitruimt en voelt zich hierin door Lena niet gezien. Hij vindt haar lui en voelt zich een sloof.

In de meer ‘onbewuste relaties’ zou hier hooguit een gesprek (of ruzie) plaatsvinden die gaat over de laag van gedrag. Vaak zit dit gesprek vol verwijten en een gevoel van winnen of verliezen. Een uitkomst van zo’n gesprek zou kunnen zijn dat er een afspraak komt over wie wanneer de vaatwasser uitruimt.

In een bewuste relatie gebruik je dat wat er gebeurd (gedrag) als ingang om te kijken naar wat er dieper in jou gebeurd. Het gaat niet om de vaatwasser, het gaat om de pijn van niet gezien worden in dit geval. Reza komt erachter dat dit gevoel ouder is dan hun relatie; hij voelde zich als kind vaak niet gezien door zijn ouders en probeerde hun aandacht te winnen door klusjes in huis te doen waarmee hij hopelijk erkenning in de wacht zou slepen. Hij kreeg die erkenning meestal niet van zijn ouders en het is precies díe pijn die hij opnieuw beleeft als Lena eerst voor zichzelf kiest en niet voor hun vaatwasser.

Reza heeft hierin zelf innerlijk werk te doen: hij mag zien dat dit een oude, negatieve overtuiging is en hij kan dit transformeren door bewustwording op dit thema en oefenen in zelfliefde en compassie. Zo ontstaat er persoonlijke en spirituele groei en ook meer onafhankelijkheid in een relatie, want: Lena is niet degene die verantwoordelijk is voor zijn gevoel door vaker de vaatwasser uit te ruimen, Reza draagt zichzelf hierin.

Een bewuste relatie is uitdagend, maar het kan je veel brengen:

  • Meer zelfinzicht
  • Meer (zelf)liefde
  • Heling op oude wonden van vroeger
  • Meer veiligheid

 

Het belangrijkste in een bewuste relatie is misschien wel de bereidheid van beide partners om te kijken naar de eigen schaduwstukken, hier zelf verantwoordelijkheid voor te dragen in plaats van deze te projecteren op de partner.

 

Er wordt steeds weer gekozen voor

  • Liefde boven angst
  • Kwetsbaarheid boven veiligheid
  • Waarheid boven illusie.

De relatie wordt door deze bewuste aanpak steeds veiliger en waarachtiger. Als je er samen voor kiest om op deze manier te verbinden en te commiteren aan elkaar, kunnen jullie patronen doorbreken (zowel interne oude patronen uit trauma’s van vroeger, als patronen in jullie huidige dynamiek). Jullie triggers zullen niet verdwijnen, maar door het bewustzijn hierop kun je hier naar jezelf en naar de ander toe met compassie op reageren in plaats van het te veroordelen. Want in dat oordeel, zit de pijn van de afwijzing.

Als jullie zuiver kijken naar jullie diepste behoeftes en verlangens, bereid zijn om elkaar te confronteren met blinde vlekken en het innerlijk werk willen doen, dan zal je zien dat er meer ruimte voor liefde komt.

Handel je vanuit je innerlijke (angstige of behoeftige) kind of je ego, dan handel je vanuit afhankelijkheid.

Handel je vanuit je ziel, dan handel je vanuit liefde. 

Willen jullie een bewuste relatie met elkaar en kunnen jullie hier wel wat ondersteuning in gebruiken?
Weet dat ik er ben voor jullie.

 

Written By
More from Linda
Interview Women’s Health Magazine
Women’s Health Magazine interviewde mij over veelvoorkomende seksuele problemen en verzamelde 5...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *