Eerste hulp bij liefdesverdriet

Relatietherapie Utrecht, relatietherapeut Utrecht liefdesverdriet
Relatietherapie Utrecht, relatietherapeut Utrecht liefdesverdriet

IJouw relatie is stukgelopen of jouw liefde bleef onbeantwoord en nu voel je de diepe pijn van liefdesverdriet.
We’ve all been there, or at least I do..

Ik weet uit eigen ervaring(en) dat liefdesverdriet zo enorm pijnlijk, verdrietig en uitzichtloos kan voelen. Op momenten dat ik echt niet meer wist wat ik met mezelf en al deze gevoelens aan moest, ging ik googlen naar advies (ja, zo ontzettend hopeloos kon ik me voelen, dan googlde ik “Hoe om te gaan met liefdesverdriet?”, “Hoe heel ik mijn gebroken hart?” of “Hoe lang duurt liefdesverdriet?”).
Soms vond ik online parels en soms bagger.

Toen mijn liefdesverdriet nog vers was, had ik weinig behoefte aan diepe psychologische inzichten, dus artikelen met titels als “dit kan je leren van je break-up”, las ik niet, want daar was ik nog niet.

Ik wist in die eerste paar weken soms niet ‘hoe het leven ook alweer moest’. Hoe moest ik opstaan uit bed terwijl mijn hart zo zwaar voelde? Hoe moest ik eten als ik alleen maar een brok in m’n keel voelde? Hoe moest ik werken terwijl ik alleen maar aan die verloren liefde kon denken?

Inmiddels is mijn hart weer in elkaar gezet.
Met barsten, krassen en deuken hier en daar, maar toch.

“Dit artikel is voor als jouw hart net is gebroken en je in die eerste, rauwe, misselijkmakende golf van verdriet, paniek, angst, totale wanhoop en machteloosheid zit. Je wilt houvast en eigenlijk staat er niks in dit artikel wat je niet allang weet, maar je leest het toch, omdat je bang bent anders te verzuipen.”

Hopelijk biedt dit overzicht jou houvast of inspiratie in deze moeilijke tijd, met als belangrijkste boodschap: wees mild voor jezelf en doorvoel alles maar, dat kan jij.

Praktisch.

Blijf goed voor jezelf zorgen en hou het simpel.

 • Blijf goed eten. Misschien is de eetlust je echt vergaan door het verdriet, maar probeer 3 goede maaltijden per dag te eten. Houd het simpel; als je weinig energie hebt om te koken of boodschappen te doen, bestel dan wat eten of haal een verse kant-en-klaar maaltijd in de supermarkt. Heb je wel energie om iets te maken, probeer dan gelijk vooruit te koken of vraag aan een vriend om iets met je te eten.
 • Zorg voor een goede nachtrust. Je lichaam en geest hebben rust nodig om te verwerken waar je nu doorheen gaat. Een goede nachtrust is essentieel om te ontspannen, op te laden en te verwerken. Bij veel mensen komt er veel verdriet los op het moment dat je ’s avonds alleen in bed gaat liggen, dat is oké en mag er helemaal zijn. Het kan wel helpen om te investeren in een nieuw slaapritueel zodat je niet alleen het verlies voelt van de rituelen die je met je partner had. Een paar tips:
  • Druppel wat etherische lavendelolie op je kussen voor het slapengaan. Lavendel bevordert de nachtrust.
  • Doe een ademhalingsoefening zodra je in bed ligt. Maak je onderbuik bol bij elke inademing en adem daarna rustig uit.
  • Koop bij de drogist melatonine-pillen als je moeilijk in slaapt valt of snel weer wakker wordt. Win wel eerst medisch advies in voordat je dit gaat gebruiken.
  • Gebruik magnesium (pillen of olie voor op de huid) om beter in slaap te vallen als je daar nu moeite mee hebt.
 • Zorg voor lichaamsbeweging. Een kleine wandeling door de buurt is al goed. Je hoeft er niet eens van te genieten, wandel maar gewoon en voel hoe je toch in staat bent om in deze moeilijke tijd je ene voet voor de andere te zetten en zo in beweging te blijven.
Emotioneel.

Een gebroken hart doet pijn. Of jij nu degene bent die de beslissing heeft gemaakt om uit de relatie te stappen of niet – je zal door een rouwproces gaan omdat een belangrijke relatie in jouw leven opeens van vorm is verandert.

 • Blijf voelen. Het is heel belangrijk om te blijven voelen wat dit met je doet. Voel je verdriet, boosheid, wanhoop, paniek? Voel het allemaal maar. Probeer bij dat gevoel te blijven door bijvoorbeeld deze vragen te stellen: “Waar in je lichaam voel je het?”, “Welke gedachten krijg je als deze emotie opspeelt?”. Wat mij altijd helpt is om deze emoties te zien als bezoekers. Susan Smit omschreef het ooit mooi als visite dat altijd een kop thee van je wilt, ook al komt het bij jou helemaal niet uit dat er NU visite komt of heb jij helemaal geen zin in DEZE visite. Ze (de emoties/visite) komen onverwachts op bezoek en het beste wat ik dan kan doen is ze een plek aan mijn tafel aanbieden en een kop thee geven. Ik laat ze er zijn, luister naar wat ze willen zeggen. En dan blijkt altijd weer dat ze naar verloop van tijd verdwijnen; het zijn bezoekers, geen kostgangers. Door jezelf toe te staan om alles te voelen, geef je jezelf én je lichaam de kans om deze ervaring te doorleven en een plek te geven. Als je van jezelf niet mag huilen of in paniek mag raken, ga je ze onderdrukken en zullen ze op een ander moment weer bovenkomen.
 • Praat erover. Ik ben iemand die graag praat over ervaringen, omdat het me helpt om op verhaal te komen en de ander me vaak ook helpt om mijn emoties te reguleren. Daarnaast ervaar ik het ook als helend, om te horen dat ik niet de enige ben die dit soort dingen meemaakt. Het helpt mij dus om met vrienden of familie te praten over wat er in me omgaat en soms stap ik naar een therapeut als ik wil dat een objectief persoon met me meekijkt en helpt om ergens doorheen te komen.
  Veel mensen met liefdesverdriet kloppen in de eerste fase van hun gebroken hart wel aan bij vrienden om hun verhaal te doen, maar na een poos voelen mensen zich soms bezwaard om “weer over hun ex te gaan praten of huilen”. Alsof er een limiet aan liefdesverdriet zit. Maar rouwen om een verbroken relatie kost tijd en gaat in verschillende fases. Praten met mensen om je heen kan helpen om makkelijker door die fases heen te bewegen.
“Door jezelf toe te staan om alles te voelen, geef je jezelf én je lichaam de kans om deze ervaring te doorleven en een plek te geven. Als je van jezelf niet mag huilen of in paniek mag raken, ga je ze onderdrukken en zullen ze op een ander moment weer bovenkomen.”
Spiritueel.

Mijn persoonlijke visie is dat een relatie niet mislukt is, als die wordt beëindigd. En ja, het koste me heel wat innerlijk werk om tot deze visie te komen, want ik ben (waarschijnlijk net als jij) opgegroeid met het idee dat Ware Liefde voor Eeuwig is (iets met Disney films, Opa’s en Oma’s die tot hun dood samenbleven enzovoort;)).

Lukt het je om te kijken naar wat deze relatie je heeft gebracht? Wat heb je geleerd over jezelf en de liefde? Hoe ben je gegroeid door deze relatie? Jij mag zelf een betekenis aan deze relatie, deze liefde en deze breuk geven. Toen ik na een heftige relatiebreuk mezelf tegen vriendinnen hoorde huilen dat ik mislukt was, waarschijnlijk nooit meer iemand ging vinden, Hij De Enige Man Voor Mij Was en ik alles fout had gedaan, voelde ik vrij snel dat dit alles mij niet ging helpen om verder te gaan. En daarnaast: het voelde ook niet als waarheid.

Kijk wat je hebt geleerd en hebt mogen ontvangen in deze relatie én tijdens de breuk. Meestal worden onopgeloste kindpijnen zichtbaar tijdens een relatiebreuk. Negatieve overtuigingen die we als kind opdoen steken de kop op en onveilige hechtingsstijlen worden geactiveerd. De pijn die ervaart tijdens je liefdesverdriet is dus eigenlijk gerecyclede pijn, die je bewust of onbewust al kent van eerdere situaties. Hierover lezen of met iemand praten kan helpen om patronen te doorbreken en deze breuk dus ook te zien als een moment van persoonlijke groei.

Wat kan helpen om op deze laag dingen te bekijken is:

 • Schrijf regelmatig in een dagboek hoe je je voelt, welke gedachtes er zijn en ontdek tot welk verhaal jij zo komt.
 • Pak een moment van rust en stilte om te doorvoelen waar deze pijn allemaal over gaat. Gaat het echt alleen over deze relatie die voorbij is? Of gaat het ook over een oudere pijn van vroeger? Of vertrek je vanuit negatieve overtuigingen (je niet-zelf)?
 • Je hebt al een goed begin gemaakt door dit artikel te openen, maar hierbij nog wat boekentips.
Boekentips:
 • Lang en gelukkig uit elkaar. Katherine Woodward Thomas (over bewust ont-koppelen in 5 stappen).
 • Scheidingsatlas, een wegwijzer voor ouders. Mariska Klein Vlederman, Fieke Pannebakker en Wendy van Vliet (een praktische gids voor ouders die uit elkaar gaan).
 • Als de liefde voorbij is. Jan Drost. (zowel een persoonlijk als universeel verhaal over liefde, afscheid en opnieuw beginnen).
 • Het helen van je innerlijke kind. Susanne Huhn. (krijg zich op emotionele pijn uit je kindertijd die in je huidige liefdesleven door kan spelen).
 • Patronen doorbreken, negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer. (boek gebaseerd op schematherapie waarbij je zich krijgt op je gedragspatronen).

Binnenkort zal ik een artikel schrijven over de lessen die je kan halen uit een beëindigde liefdesrelatie. Voor nu wens ik je veel sterkte en warmte als je dit leest met een gebroken hart.

Weet dat je altijd aan mag kloppen bij mij als je wilt dat ik vanuit kennis en liefde met je meekijk naar wat er is gebeurd in jouw vorige relatie.

Warme groet,
Linda

Written By
More from Linda
Bloggen op Mamaplaats.nl
Vanaf oktober 2022 zal ik regelmatig een blog schrijven voor Mamaplaats.nl over...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *